Testmiljö
Observera att detta är en testmiljö för utveckling som inte ska användas som underlag för klinisk bedömning. Besök Janusmed här: https://janusmed.se

Om Janusmed riskprofil

Introduktion

Innehåll och användning
Janusmed riskprofil är ett kunskapsstöd som används för att uppmärksamma på eventuella risker för några vanliga, eller potentiellt allvarliga, biverkningar på grund av att ett eller flera läkemedel påverkar samma riskegenskap (farmakodynamiska interaktioner). Information om farmakokinetiska interaktioner återfinns i Janusmed interaktioner. Kunskapsstöden används därför med fördel i kombination, på så sätt fås en samlad bild över samtliga registrerade interaktioner, både farmakokinetiska och farmakodynamiska.

Janusmed riskprofil är framförallt ett stöd vid läkemedelsgenomgångar, men kan också vara till hjälp vid nyinsättning av läkemedel eller för att bedöma om vissa kliniska symtom kan ha orsakats av läkemedelsbehandlingen. Var uppmärksam på att riskegenskaperna endast avser aktiva substanser. Användaren måste således själv beakta om det finns hjälpämnen i läkemedel som kan påverka riskprofilen.

Observera att informationen i kunskapsstödet är generell och inte ersätter medicinsk, klinisk eller farmaceutisk bedömning. Du som yrkesverksam hälso- och sjukvårdspersonal, såsom läkare, sjuksköterska eller farmaceut, måste således ta med patientens individuella omständigheter i din bedömning. Behandlande läkare har hela ansvaret för handläggningen av patienten. Vid patientspecifika frågor om läkemedel bör Hälso- och sjukvårdpersonal vända sig till sin Läkemedelsinformationscentral.

Målgrupp
Janusmed riskprofil är avsedd att användas av läkare och övrig hälso- och sjukvårdspersonal som hanterar läkemedel i sin yrkesutövning och skrivs därför på fackspråk. Om du som lekman ändå väljer att använda informationen gör du det på eget ansvar. Informationen ska inte ses som professionell medicinsk rådgivning och kan inte ersätta kontakt med din läkare eller annan kvalificerad sjukvårdspersonal. Om du som privatperson har frågor om din medicinering ska du vända dig till förskrivande läkare eller expedierande farmaceut.

Om innehållet

Riskegenskaper
Riskbedömningarna i Janusmed riskprofil baseras på substansernas farmakologiska egenskaper. Varje substans har värderats utifrån dess farmakologiska effekt avseende följande nio egenskaper:

  • Antikolinerga effekter
  • Förstoppning
  • Sedering
  • Ortostatism
  • Ökad blödningsbenägenhet
  • Serotonerga effekter
  • Risk för kramper
  • Förlängt QT-intervall
  • Njurpåverkan

Riskvärden och risknivåer
Den farmakologiska effekten för varje substans och egenskap har graderats i en skala 0-3. Undantaget är risken för njurpåverkan där substansen antingen har effekten eller inte, och därför endast graderas 0 eller 1. Den sammanvägda risken beräknas för en patients hela läkemedelslista enligt definierade algoritmer för respektive farmakologisk egenskap. Risken klassificeras i fyra nivåer (0, I, II eller III) och färgerna grön, vit, gul och röd.

En signal om ökad risk utlöses vid ett bestämt tröskelvärde, specifikt för respektive risknivå och riskegenskap. Betydelsen av de summerade riskvärdena är därför inte jämförbar mellan olika riskegenskaper.

Tröskelvärden för respektive risknivå och riskegenskap

Riskprofil
Riskprofilen för angiven läkemedelslista visas grafiskt i en matris med en risknivå för varje riskegenskap. Riskegenskaperna visas i en fast sorteringsordning från vänster till höger. I läkemedelslistan visas det läkemedel som påverkar flest riskegenskaper överst, vilket innebär att läkemedelslistan presenteras i en annan sorteringsordning i Janusmed riskprofil jämfört med Janusmed interaktioner. Matrisen visar även riskvärdena för respektive läkemedel/substans, så att det framgår vilka läkemedel/substanser som bidrar till den ökade risken för varje riskegenskap.

Om en och samma substans förekommer mer än en gång i läkemedelslistan så räknas riskvärdet för substansen endast en gång i beräkningen av den sammanvägda risken för varje riskegenskap.

För de riskegenskaper där risken är ökad (risknivå I, II eller III) finns textkort med information om medicinsk konsekvens och en rekommendation för att hantera riskegenskapen. Texterna är generellt formulerade utifrån riskegenskapen. Konsekvenstexten är anpassad efter risknivån medan rekommendationstexten är likadan oavsett risknivå. Korten hittas under matrisen med läkemedelslistan och kan nås genom att klicka på riskegenskapen högst upp i matrisen eller genom att scrolla nedåt på sidan. För risknivå ”0” finns inga kort.

Visning av riskprofilen på små skärmar

När skärmstorleken minskas visas matrisen i stående format. Det gäller t ex i en mobil eller på en PC när storleken på webbläsarfönstret minskas. För att se vilka läkemedel som bidrar till den ökade risken, klicka på pilen som visas till höger om de riskegenskaper som har ökad risk. Då kommer man till kortet där man både kan se vilket/vilka läkemedel som bidrar till den ökade risken, samt läsa konsekvens och rekommendation.

Omfattning och avgränsningar

Substanser respektive läkemedelsprodukter
Janusmed riskprofil inkluderar nästan alla aktiva substanser i godkända läkemedel på den svenska marknaden. Utöver detta ingår ett flertal licensläkemedel samt vissa substanser som inte finns i Sverige men som förskrivs frekvent i andra länder. Kunskapsstödet signalerar endast för risker kopplat till aktiva substanser och ingen bedömning har gjorts av huruvida hjälpämnen som ingår i läkemedlen kan påverka riskprofilen.

I Janusmed riskprofil baseras bedömningen alltid på de enskilda substansernas farmakologiska effekter. För läkemedelsprodukter som innehåller mer än en aktiv substans visas riskvärdena både för de ingående substanserna var sig, och summerade per produkt.

Riskprofil Kombinationsprodukter

Utbudet av läkemedelsprodukter som innehåller en viss aktiv substans förändras kontinuerligt. Om information saknas för sökt läkemedelsprodukt rekommenderas att söka på ingående aktiv substans eller prova att markera rutan för att inkludera avregistrerade/ej tillgängliga läkemedelsprodukter i sökningen.

De läkemedelsgrupper som inte bedöms fullt ut i Janusmed riskprofil är:
– Immunoglobuliner
– Koagulationsfaktorer
– Parenterala näringslösningar (aminosyror, fetter, vitaminer, spårämnen)
– Cellterapi
– Vacciner
– Allergener
– Diagnostika
– Medicinska gaser

Vissa växtbaserade läkemedel och naturläkemedel har inkluderats, samt även alkohol, rökning och ett antal födoämnen. Se vidare under Sökning på växtbaserade läkemedel och naturläkemedel samt Sökning på annat än läkemedel.

Riskbedömningen avser enbart terapeutisk användning
Janusmed riskprofil beaktar endast de farmakologiska effekterna vid terapeutisk användning avseende några definierade riskegenskaper. Effekter vid överdos, missbruk och abstinens ligger utanför omfattningen.

Administreringssätt och läkemedelsformer

Det sätt på vilket en substans tillförs kroppen har betydelse för om, och i så fall i vilken grad, den har en farmakodynamisk effekt som kan påverka den sammanvägda risken för kliniska symtom.  I de flesta fall är den systemiska effekten av topikala läkemedel försumbar, men inte alltid. Därför har även läkemedel som tillförs topikalt bedömts i Janusmed riskprofil och redovisas i matrisen. Administreringssätt kan väljas direkt vid sökning på produkt om det finns flera läkemedelsformer. Vid sökning på substans går det att välja administreringssätt i matrisen för läkemedelslistan. Om en substans förekommer i flera läkemedelsformer visas alltid det högsta riskvärdet (maxvärdet) i matrisen, tryck på plustecknet för att se alla administreringssätt.

För att välja ett administreringssätt, klicka på raden så markeras den och riskvärdet oh risknivån uppdateras.

Exempel på läkemedelsformer som administreras topikalt
Läkemedelsformer som administreras
– i ögat, även intravitrealt
– i örat
– i näsan
– via inhalation
– kutant, inklusive schampo
– vaginalt
– endocervikalt
– intrauterint
– intravesikalt (för urinblåsan)
– läkemedelsstentar

Så här tas innehållet fram

Informationen baseras på systematiska sökningar i vetenskaplig litteratur och andra databaser. En värdering av den samlade dokumentationen, inklusive SPC-texter, görs av en grupp oberoende experter bestående av kliniska farmakologer och farmaceuter specialinriktade på läkemedelsinteraktioner. Observera att även om SPC-texter ingår i bedömningen kan slutsatserna ibland helt eller delvis skilja sig från den som anges i SPC-texten. Före publicering granskas och godkänns texterna av specialister i klinisk farmakologi som har lång erfarenhet av arbete med läkemedelsinteraktioner.

Uppdateringsfrekvens

Interaktionsinformationen och läkemedelsprodukter uppdateras löpande. Janusmed interaktioner och Janusmed riskprofil uppdateras samtidigt.

Referenslitteratur

1. PubMed
Biomedicinsk databas som tillhandahålls av The National Library of Medicine, USA.

2. Goodman and Gilman. The pharmacological basis of therapeutics.
Farmakologisk handbok

3. EPAR
European Public Assessment Report (EPAR) beskriver de vetenskapliga konklusioner som tas fram under den centraliserade evalueringsprocessen inom EMA.

4. SPC
Produktresumé godkänd av Läkemedelsverket.

5. National Institute of Mental Health psychoactive drug screening program.
Ki database (http://pdsp.med.unc.edu/)
Affinitetsdata för receptorbindning (används för antikolinerg effekt och ortostatism).

6. Aronoff GR, Bennett WM, Berns JS et al. Drug prescribing in renal failure.
Handbok om läkemedel och nedsatt njurfunktion.

7. Rang & Dale`s Pharmacology
Farmakologisk handbok.

8. QT-drugs list
Woosley, RL, Heise, CW and Romero, KA, www.CredibleMeds.org,  QTdrugs List, AZCERT, Inc. 1822 Innovation Park Dr., Oro Valley, AZ  85755.
Databas över läkemedel som förlänger QT-tiden.

Så här söker du i Janusmed riskprofil

Sökningar i Janusmed kunskapsstöd
Sökningar sker samtidigt i alla Janusmeds kunskapsstöd. Genom att klicka på de andra knapparna Riskprofil, Njurfunktion,  Fosterpåverkan, Amning och Kön & Genus växlar du vy och kan se information för dessa kunskapsstöd. Klicka på fliken Riskprofil för att gå till vyn för Janusmed riskprofil.

Sökningar i Janusmed Riskprofil
Skriv in fem eller mer tecken i sökfältet. Möjliga träffar kommer att visas i en dropplista under sökfältet. Ju fler tecken som skrivs in desto mer exakta träffar visas i listan. Överst i dropplistan visas aktiva substanser och under läkemedelsprodukter med tillhörande läkemedelsform. Välj den substans eller läkemedelsprodukt du vill kontrollera genom att klicka i dropplistan. Du kan också använda tab-tangenten för att bläddra dig nedåt i listan och sedan enter-tangenten för att välja. Du kan söka efter en eller flera substanser/läkemedelsprodukter. Observera att du måste välja en substans/läkemedelsprodukt innan du skriver in nästa.

Substansnamn och produktnamn
Sökning kan ske på såväl substansnamn som produktnamn och det går att blanda substans- och produktnamn i samma sökning. Hittar du inte den läkemedelsprodukt som du söker i dropplistan, prova då att söka på substansnamn. Uppdatering sker löpande mot aktuellt produktsortimentet i Sil (Svenska informationstjänster för läkemedel, tillhandahålls av Inera), men det kan ske en viss fördröjning när Sil uppdateras.

För sökning på substansnamn i Janusmed interaktioner används det rekommenderade svenska namnet enligt NSL (Nationellt substansregister från Läkemedelsverket). I enstaka fall, som t.ex. för vitaminer där flera vedertagna benämningar frekvent används, är det möjligt att söka på alternativa benämningar så som t.ex. vitamin C och askorbinsyra. Sökning på vitamin C kommer att ge träff på askorbinsyra som är det rekommenderade svenska namnet enligt NSL.

Produkter som ej finns tillgängliga i Sverige
Sökningar görs enbart bland produkter som finns tillgängliga i Sverige. För att inkludera läkemedelsprodukter som utgått från marknaden eller på annat sätt inte är tillgängliga, markera rutan under sökfältet.

Produkter som ej är bedömda i Janusmed riskprofil
Skriver du ett namn i sökfältet som inte finns i Janusmed kunskapsstöd kommer det inte att visas i dropplistan och är då inte heller sökbart. Om en substans finns med i något av Janusmeds kunskapsstöd men inte Janusmed riskprofil markeras detta med ett frågetecken på riskprofilsfliken samt i matrisen.

Sökning på växtbaserade läkemedel och naturläkemedel

Växtbaserade läkemedel och naturläkemedel finns med i Janusmed riskprofil om de har inkluderats i Janusmed interaktioner, vilket endast sker i de fall där det finns dokumenterade interaktioner. Observera att denna typ av läkemedel inte är väl studerade och att ett riskvärde 0 i Janusmed riskprofil inte utesluter att det kan finnas en farmakologisk effekt som skulle kunna påverka riskbedömningen.
Ingående ämnen (”substansnamnen”) benämns i möjligaste mån med det namn som rekommenderas av NSL. Som regel utgörs det rekommenderade namnet av den latinska benämningen följt av det svenska namnet på växten inom parentes. Det är möjligt att söka på såväl det svenska namnet som på det latinska, t.ex. kommer sökning på allium sativum eller vitlök båda att ge träff på allium sativum (vitlök). Det är även möjligt att söka efter växtbaserade läkemedel och naturläkemedel på de produktnamn som finns upptagna i Sil, t.ex. Gericomplex som innehåller ginseng.

Följande växtbaserade läkemedel/naturläkemedel finns med i Janusmed riskprofil och Janusmed interaktioner:

  • allium sativum (vitlök)
  • curcuma longa (gurkmeja)
  • harpagophytum (djävulsklo)
  • echinacea purpurea (röd solhatt)
  • eleutherococcus senticosus (rysk rot)
  • equisetum arvense (åkerfräken)
  • ginkgo biloba (ginkgo)
  • gojibär
  • hypericum perforatum (johannesört)
  • omega-3 triglycerider (fiskolja)
  • panax ginseng (ginseng)
  • peumus boldus (boldo)
  • schisandra chinensis (fjärilsranka)
  • serenoa repens (sågpalmetto)
  • silymarin (mariatistel)
  • trigonella foenum-graecum (bockhornsklöver)
  • ubidekarenon (coenzym q10, ubikinon)

Sökning på annat än läkemedel

Janusmed riskprofil innehåller också ett antal födoämnen samt alkohol och rökning. Visning av dessa kan väljas till antingen genom att man kryssar i någon av rutorna ”Annat än läkemedel (allt)” eller ”Annat än läkemedel som påverkar riskprofilen” alternativt genom att söka på födoämnet man är intresserad av direkt i sökrutan.

Följande födoämnen är inkluderade:

  • apelsinjuice
  • granatäppeljuice
  • grapefruktjuice
  • camellia sinensis (grönt te)
  • klorofyll
  • mjölk
  • resveratrol
  • tranbärsjuice
  • yoghurt
  • äppeljuice

Om oss

Janusmed riskprofil är ett kunskapsstöd som tillhandahålls av Hälso- och sjukvårdsförvaltningen i Region Stockholm. Informationsinnehållet tas fram i samarbete mellan Hälso- och sjukvårdsförvaltningen och Klinisk farmakologi vid Karolinska Universitetssjukhuset, som svarar för de medicinska riskbedömningarna.

Janusmed riskprofil för webb och i Janusmed integrerad klassas som ett Nationellt medicinskt informationssystem (NMI) och står under tillsyn av Läkemedelsverket.

Ansvarig tillverkare:
Region Stockholm
Hälso- och sjukvårdsförvaltningen
Box 30017
104 25 Stockholm

Kontakt
Vi tar gärna emot frågor, synpunkter på innehållet eller anmälan om avvikelser!
Kontakta oss via e-post: e-tjanster.hsf@regionstockholm.se
Meddelandet skickas till lämplig handläggare/person som besvarar ditt ärende. Ärenden hanteras kontorstid under alla helgfria arbetsdagar.

Uppdaterad: 2025-04-14